WINTERGIRLS

Lige nu er vejret ikke for godt, men som danskere, ved vi at det er forventeligt. Sommer er ikke bare “sommer” her hjemme. Det er alt mellem 10 og 30 grader, regn, blæst, lummer varme med høj luftfugtighed og altid omskifteligt. 

Sommergarderoben er min akilleshæl, og den årstid jeg altså har haft sværrest ved at finde ud af. Det skyldes til dels at jeg er en “vinterpige” med hang til lag, mørke farver, uld og indpakning. 
– Min erfaring har lært mig at de fleste af os er enten til sommer eller  til vinter. Det er de færreste af os som ikke har en favorit-årstid, og dermed en garderobe som passer lidt bedre til den ene eller anden årstid. 

Mit problem har altid været at jeg ikke har mærket rigtig efter. Det vidste jeg selvfølgelig ikke før, men set i bakspejlet, ved jeg nu, at jeg har tænkt for meget og mærket for lidt. Jeg har afveget fra min stil for at ramme noget som var “sommerligt”. 
Hvis du oplever det samme som jeg har gjort, kan du måske få rettet op på det nu, så de halvhjertede sommerkøb endelig kan slutte, og gøre plads i både skabet og økonomien til de køb som faktisk vil holde.

1. jeg har set på min stil. Hvad er det jeg godt kan lide?
Det er ret vigtigt ikke at begynde at se på sommerbilleder med smukke mennesker i smukt tøj og vælge hvad der er pænt. Hvis jeg gør det, ender jeg med en bunke billeder af solbrune (unge) piger med langt saltvands-uglet år, runde solbriller, afklippede shorts og blomsterede toppe, eller hvide kjoler. – Alt sammen tøj som, først og fremmest, aldrig ville klæde mig, men som jeg heller ikke ville føle mig godt tilpas i.

I stedet tager jeg udgangspunkt i min garderobe. – I mit yndlingssæt, også selvom det er for varmt til en sommerdag. 
Hvad er det, det sæt kan? Hvad er det for materialer? Hvad er det for en silhuet det giver mig? Hvad er det, det kan, rent praktisk? – har det nogle funktioner som jeg har brug for (lommer, længder, gør det bestemte ting muligt)?

– Materialer: Jeg er glad for uld/cashmere/angora, læder, silke og chiffon. 
– Farver: Sort, grå – altid sort underdel.
– Silhuet: Flere lag og gerne noget som får mig til at se “høj” ud. 
– Funktioner: Skal kunne sidde på gulvet, løfte på unger og det skal ikke stramme eller gnave.

22. Hvad kan jeg bære? Hvad føler jeg mig tilpas i?
Jeg er af den overbevisning at alle skal gå i lige præcis det tøj de har lyst til, så længe de føler sig som den bedste udgave af sig selv. Et godt sæt tøj skal give netop den styrke som man har brug for, for at være sig selv. Det skal ikke være et skjold eller et visir, men en slags superhelte-dragt som forstærker alle gode egenskaber.

Når jeg skal klæde mig på fokuserer jeg altid på de ting ved min krop som jeg godt kan lide, de dele som jeg er tilpas med at “vise” frem. Det er forskelligt for os alle,  og vi har alle forskellige “grænser”. Nogen synes at en overarm er for stor til at have en ærmeløs bluse på, mens en anden, med en endnu større overarm, har det fin med at gå ærmeløs.
Det handler om øjnene som ser, og det er, i min optik, en personlig sag. 

– Jeg er glad for mine ben. De er lange, og fornær de overste 10 cm. af låret, er det forholdsvis slanke. Når jeg viser mine ben, bare eller i nylonstrømper virker min krop længere.

– Arme. Jeg har, siden min første graviditet, haft det stramt med mine arme. Jeg har været slave af bluser med ærmer, og troede faktisk at det skulle være helt slut med mig og stropper. Heldigvis har regelmæssig styrketræning gjort min frygt til skamme, og i dag kan jeg sige at jeg har det okay med mine arme, også i en ærmeløs top.

At jeg har det godt med at vise både ben og arme, gør det noget nemmere for mig at vælge sommertøj. Har du det ikke ligesådan kan du overveje hvor meget du er okay med at vise. De fleste ser slankere ud når de viser håndled og ankler. 

Jeg er ikke den store fan af negative tanker, men for god ordens skyld tænker jeg også over hvad mit “problemområde er”. Jeg vælger kun et enkelt eller to, så de negative tanker ikke fylder for meget. 
Mit “problemområde” er:
– Den midterste del af min krop: Fra talje til øvre lår

3
3. Hvad skal jeg gå efter?
Når jeg ved hvad jeg plejer at kunne lide og hvad jeg synes klæder min krop er det en smal sag at lave en liste. Den inkluderer nemlig de ting jeg har skrevet i punkt 1 og 2:

– Materialer: Jeg er glad for uld/cashmere/angora, silke og chiffon. 
– Farver: Sort, grå – altid sort underdel.
– Silhuet: Flere lag og gerne noget som får mig til at se “høj” ud. 
– Funktioner: Skal kunne sidde på gulvet, løfte på unger og det skal ikke stramme eller gnave.
– Fokus: Arme og Ben
– Anti-fokus: Den midterste del af min krop: Fra talje til øvre lår

Og så er det ellers bare i gang.
Hvad har jeg i skabet som kan bruges (og som passer til vejret)?
Hvad mangler jeg, som dækker mine behov, og som passer til det jeg allerede har?

Hver gang jeg ser på et stykke tøj (som jeg har brug for), vurderer jeg det ud fra kriterierne ovenfor. Lever det op til det hele? 
Et eksempel kunne være den nederdel jeg prøvede den anden dag. Sort, plisseret, chiffon. Virkelig pæn og anvendelig, og god til min stil og også til min krop. Jeg valgte dog at lade den hænge af den simpel grund at jeg ikke kan sidde på gulvet uden hele tiden at rette på den. At den vil flyve op hver gang en vind rør sig, og at jeg en eller anden dag vil løfte en af ungerne og skørtet vil følge med.

Nu er jeg jo ikke en sommerpige, så når jeg næsten har styr på min sommergarderobe kaster jeg et ekstra blik på den, og overvejer så om jeg synes den er “sommerlig” nok. Hvis jeg synes det er nødvendigt at snyde garderoben lidt mere sommeragtig, bytter jeg en enkelt eller to af de ting jeg har i kikkerten ud med noget som er lidt mindre tungt. De kan være accessories, eller små detaljer som gør forskellen. Blonder, broderi-angilis eller frynser gør, med det samme, en sort top lidt mere luftig, og sommerlig.

I næste indlæg viser jeg min fulde sommergarderobe på hele 32 items. – Jeg kan afsløre at det ser “sort” ud…

Har du tænkt over om du er til sommer eller vinter? 

11 thoughts on “WINTERGIRLS

 • TAK! Jeg føler jeg starter fra “scratch” hvert år, og det er simpelthen så irriterende. Vil prøve at tage bestik af situationen ud fra ovenstående guide.

  Jeg er klart også mere til efterår og forår (fordi man kan arbejde med lag, men det stadig ikke er så koldt at man skal i parkacoat og vinterstøvler).

  • Det er nemlig super irriterende – og dyrt. Ikke mindst fordi at de der halvhjertede sommerkøb ikke rigtig kan bruges andet end de par måneder, eller den måned, hvor det er varmt nok.

   Jeg håber du kan bruge guiden, og at det vil vende for dig :)

 • Du rammer spot-on… Jeg er helt klart til efterår og vinter, og det har jeg altid vist, men har aldrig tænkt over, hvad det egentligt gjorde ved min måde at planlægge sommergarderoben på.

  Elsker pointen om, at man ikke skal lade sig inspirere for meget af alle de smukke boho-sommerbilleder – med mindre man rent faktisk går i den slags tøj. Tror faktisk, at jeg skal i tænkeboks mht. min sommergarderobe, fordi jeg kan virkelig se, at det sker for mig igen og igen… At jeg laver (eller i hvert fald er fristet af – hurra for begrænsning) de der halvhjertede sommerkøb, som jeg bilder mig selv ind kan pifte sommergarderoben op. I virkeligheden skal man ikke “pifte” – man skal “investere”… Og jeg kunne aldrig finde på at “pifte” min vintergarderobe op. Der er jeg så kritisk og har 110 % styr på, hvad jeg vil have og ikke have… Men om sommeren går det galt. Fordi jeg har den der boho-side, så bliver jeg grebet af stemningen… Og i år er jeg ekstra meget i vildrede, fordi jeg skal have en garderobe, der kan rumme 45 graders varme i USA.

  Tak fordi du lige satte det i perspektiv!

  • Tak Thea, er glad for at du kan lide indlægget.
   Jeg ved jo selv hvordan det er, og hvordan det føles at være den enest epå stranden som ikke er storblomstret/flæset/prikket/boho agtig. Heldigvis for mig, er min stil længere fra “boho” end din, så jeg skal ikke balancere på samme line som dig – men tæt på.

   Og ja, du har virkelig ret i at der skal investeres, fremfor at piftes op. Det er derfor jeg prøver at kigge på det køb jeg er ved at gøre, og så kan jeg måske vælge noget som er lidt lettere i stedet. Ellers ved jeg det ender med sådan et “panik-køb” af noget som er så meget ved siden af at det næsten skriger til resten.
   – her har polyvore allerede redet mig fra flere fejlkøb. Det er nemt at se om noget stikker ud når man kan samle det med alt det andet på en collage.

   Held og lykke med sommergarderoben, og rigtig godt tur til USA!

 • Rigtig godt indlæg, tak for det!

  Mit problem er, at det er vidt forskelligt, hvad jeg føler mig tilpas i fra sæson til sæson (og år til år). Måske også fordi min vægt svinger en del. Så det tøj, der sad rigtig godt sidste sommer, sidder bare ikke helt lige så skønt i år. Og så mangler jeg nok at finde ind til min stils DNA, som jeg så kan shoppe lidt ud fra.

  I år skal jeg i hvert fald have t-shirts (der dækker det øverste af overarmen :-) ), en kjole i lidt lettere materiale end uld (gerne en med draperinger og i afdæmpet print) og et par lækre lædersandaler i sort eller mørkegrå.

  Jeg har faktisk aldrig tænkt over, om jeg er en vinter- eller sommerpige. Jeg holder af og afskyr ting ved begge sæsoner rent garderobemæssigt.

  /Line

  • Jeg er helt sikker på at du kan se på din garderobe om du er det ene eller det andet. – altså til sommer eller vinter – bare hvis du selv er nysgerrig.

   Den kære t-shirt-jagt. Det har været så uendelig meget nemmere for mig, at finde tøj i år fordi jeg ikke har været begrænset af ærmer. Det har jeg ellers været siden 2010.

   Jeg kan varmt anbefale togoodtobebasic’s silke-tee, hvis du er til det snit. Jeg købte min i oktober, bruger den mindst 1 gang om ugen, og den er stadig rigtig pæn.

 • Hvis man kigger på min garderobe, vil man nok også sige, at jeg er en efterår/vinterpige. Men jeg ELSKER varme og solskin!!
  I år har jeg syet en sort silkenederdel, der skal fungere sammen med alle mine sort og grå toppe. Og så mangler jeg – måske – en ekstra sommerkjole ude ærmer, der en smal i taljen.

  Jeg har faktisk 2 kjoler i skabet som udelukkende bruges på meget varme sommerdage eller på ferier i udlandet. Når vejret er sådan, får jeg nemlig lyst til lyse farver og lidt mønstre. Jeg er meget flad for begge kjoler, de sidder godt og er behagelige. Så får jeg min lyst styrer uden at jeg laver hele min stil om for de få gange om året, hvor lysten melder sig:)

  • Det der med årstiden handler uden tvivl om tøjet. Jeg elsker også sommer med alt hvad den kommer med, min stil er bare ikke så sommerlig.

   Jeg ville gerne se din silke-nederdel, hvis du har et billede må du meget gerne sende det til kontakt@denlillerecessionista.dk – jeg har stor respekt for folk som syr’ til sig selv. Jeg har ikke turde springe ud i det endnu, så inspiration kunne være rigtig dejligt.

   Det lyder som om at du har fundet en rigtig god løsning med de to kjoler. Det er dejligt det kan fungere for dig!

 • Der er ligesom bare mere tøj i vinteren… så jeg tilslutter mig og erklærer mig vinterpige, men jeg synes egentlig ikke sommeren er så slem – det er lidt “pause” fra fashion – jeg ved ikke om det giver mening, men jeg synes ligesom alt kan lade sig gøre og hvis jeg en sjælden gang kommer i noget tøj, jeg ikke er 100% tilpas i, siger jeg bare til mig selv: pyt, det er jo sommer…
  Det eneste der kan gå helt galt, er hvis jeg fryser ha ha… så skal der gøres noget!!
  Mon jeg allerede har fundet min “sommerstil” eller går jeg bare rundt og er lidt fjollet om sommeren – hmm – ved det ikke.

  • Jeg tror der er mange som ser sommeren som en pause. Det tror jeg faktisk også selv jeg har gjort? Tænkt, det er alligevel ikke min stil, så jeg hopper bare i “noget”. Når sommeren så er slut har jeg stået med lidt for meget af “noget” og følt jeg har været lidt forkert i lang tid, at jeg trænger til at komme tilbage til “mig” :)

 • Rent påklædningsmæssigt er jeg også en vinterpige, for jeg hader at svede og føle at tøjet klistrer!
  Men jeg vil gerne være brun og gå i bare tæer…. Det gir så lidt mening. Jeg er også ligesom Line, min vægt svinger også alt for meget til at jeg kan investere og bruge tøjet i flere sæsoner…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *