VARIATION

Tre nye til foråret – og til alle de andre sæsoner

Jeg har allerede skrevet om hvordan jeg selv bliver grebet af shoppetrangen når vejret skifter, og om hvordan den kan holdes lidt i skak. I indlægget her vil jeg ikke prøve at kvæle shoppetrangen, men derimod give mit bud på hvordan du målretter din shopping, så de køb du laver, ikke ender i bunken af fejlkøb.

Der er tre ting jeg altid gør når sæsonen skifter og garderoben skal følge med:

 • Jeg finder ud af hvad jeg allerede har som kan bruges. Jeg forsøger at bruge så meget som muligt, og shopper altid ud fra en tanke om at det jeg køber skal kunne bruges så oftest som muligt – året rundt. 
 • Jeg analysere de tendenser som jeg er faldet for. Jeg er ikke så tilbøjelig til at falde for ting som ligger langt fra min stil, men jeg ved at jeg vil blive præet af de tendenser som er oppe i tiden, også selvom jeg ikke rigtig lægger mærke til dem. Jeg går efter de tendenser som både kan blende ind i min garderobe og samtidig gøre den up to date. 
 • Jeg sørger for at min garderobe passer til min hverdag og de begivenheder jeg ved vil komme. Det lyder måske banalt, men jeg tænker meget over hvordan jeg vil bruge de ting jeg køber. Ikke bare om de passer til resten af min garderobe og hvordan jeg vil sætte tingene sammen, men også over hvornår jeg vil bruge forskellige kombinationer. Hvad jeg vil have på når vi skal på ferie, hvad jeg skal have på når vi skal til den fest jeg ved kommer, eller om jeg kan bruge det jeg har til at være meget i haven når nu jeg ved det er sådan sæsonen vil blive brugt. 

Hvis jeg ikke tager højde for de tre ting, ved jeg at jeg vil få flere tøjkriser, og lave flere fejlkøb. 
Jeg vil gerne vise, sådan trin for trin, hvad det er jeg gør når jeg starter planlægningen, og frem til min garderobe står klar.

2Billede fra 2014 – mit knap så glamourøse liv kræver en garderobe som passer til det

1. Jeg starter med at overveje hvad den kommende sæson vil indebærer: Nu handler det her om forår, men jeg tænker altså også over hvad vi skal i løbet af sommeren: Vi skal være meget i haven, rode med vores nye plantebede, lege med ungerne, og sandsynligvis lave et hegn. Så skal vi til Bornholm i en uge, jeg skal træne og så skal jeg selvfølgelig arbejde. Vi skal til et par havefester, men ingen bryllupper, så jeg skal fokusere mere på praktisk tøj, end pæne kjoler. Vejret vil være varmere, men som vi alle ved vil det danske sommervejr sandsynligvis være utilregneligt med både sol, regn og blæst. Lag på lag er vejen frem for mig. 

3Jeg laver min garderobeliste på polyvore – en visuel liste giver mig et meget større overblik

2. Jeg gennemgår min garderobe. Ser hvad jeg har som stadig kan bruges og som passer til den kommende sæson. Jeg sætter det hele på en liste så jeg har et overblik og kan danne mig et indtryk. Jeg starter tidligt, allerede et par måneder før sæsonen faktisk går i gang.
Når jeg har et overblik over hvad sæsonen vil indeærer og jeg ved hvad jeg allerede har i garderoben, overvejer jeg hvad jeg mangler; om jeg har bluser nok, eller om jeg har bluser nok med korte ærmer. Om jeg har sko som ikke er for varme, om jeg har tøj som kan bruges i haven, med ungerne til leg og natur. Den her del er ikke så svær, men kan løbe af sporet hvis jeg ikke passer på. Det er nemt at skabe nye, og unødvendige behov.
I år mangler/manglede jeg: En cardigan, et par jeans, en top eller to uden ærmer og et par sweatpants, som skal erstatte et par fra februar, som jeg var nødt til at reklamere over. Der ud over ved jeg at når det bliver rigtig varmt – altså når det bliver sommer, vil jeg få brug for en sommerkjole, et par shorts til at træne i og et par sandaler. Det er ikke fordi det har noget med forår at gøre, men af og til er det muligt at slå to fluer med et smæk. 

4Mit stilinspirations-bord på pinterest. Lige nu er det fyldt med camitops og pencilskirts

3. Sidste del er den sjoveste, men også den sværeste. Jeg finder de ting je mangler. Jeg søger inspiration, pin’er outfits på pinterest, gemmer kandidater på polyvore og afprøver virtuelle outfits. Jeg prøver at finde noget som passer til min stil og virker naturligt, men som samtidig kan tage min garderobe med ind i næste sæson og gøre den up to date. Det er en svær balance, og det er ikke altid det lykkes. Jeg er faldet for tendensen med en længere vest, og tror det ender med at blive mit “up-to-date” fix, sammen med en camitop som også vil være perfekt til de rigtig varme dage.

5Forårsshopping anno 2015 – en ny cardigan har fundet vej til mit klædeskab

Hvordan griber du sæsonskifte an, og bliver du (også) ramt af shoppetrang når vejret skifter?

20 thoughts on “VARIATION

 • Først og fremmest tak for en god blog med masser af inspiration til at leve med mindre og downsize garderoben!

  Jeg har et spørgsmål til din brug af Polyvore: Kan du finde alle stykker tøj, du ejer, derinde – også gamle items? Eller forsøger du bare at finde noget, der ligner? Jeg kunne forestille mig, at det er et nemt redskab, hvis man tilføjer løbende – men jeg kan næsten ikke overskue at gå i gang med at finde mine mininum100 (ja, jeg har et stykke ved igen) stykker tøj derinde! (gisp!)

  • Tak for din kommentar!

   Jeg har brugt polyvore i omkring 5 år, så efterhånden har jeg stort set hele min garderobe samlet. Enkelt ting er “bare” noget som ligner.
   Hvis du ikke kan overskue polyvore kan jeg anbefale dig stylebook som er en app til organisering af garderoben. Ulempen er dog at den ikke kan bruges fra computeren, men til gengæld kan du tage billeder af dit tøj eller ligge det ind fra nettet.

 • Super godt indlæg Trine (som altid :) ). Du er så motiverende og jeg kan virkelig takke dig for mange gange jeg er gået ud af en butik tænkende ‘Jeg har jo ikke brug for det!’.

  Du er så pisse sej og mega inspirerende!!

  • Tusind tak søde Ida.
   Det er meget sjovt at være folks “lille stemme” i hovedet :)

 • Jeg er helt klart ramt af lysten til at shoppe en masse nyt tøj. Jeg kan mærke at blomsterprint fanger mig, og har lyst til at købe mange bluser kun pga printet. Min datter er 6 måneder og jeg trænger til en udskiftning i garderoben, væk med joggingbukser og slidte tippe. Jeg har været på tur og fået stillet min shoppelyst lidt. Og efter jeg prøver at leve mere efter ” lidt men godt” begrænsede jeg mig. Der var endda lagt en plan hjemmefra hvad jeg ca skulle købe. Inspiration til det kommer bl.a fra din blog.

  • Hvor dejligt at høre. Post-graviditetsshopping er lidt svær. Både fordi man skal finde sig selv, og finde sig tilrette i en ny hverdag.
   Selv var jeg helt vildt stilforvirret efte rmin første graviditet. Vægtøgning og mor-rollen var klart de største udfordringer.

   Jeg håber at du bliver rigtig glad for dine nye køb. De ser fine ud – har smugkigget ;)

 • Det ser “sort” ud, Trine:-) Men fint:-)

  Jeg har i modsætning til dig brugt krudt på at få noget ind i min garderobe, der kan lysne op. Jeg tror, at jeg er kørt træt i sort med sort.

  Der er bl.a. kommet nogle nye sorte møde-/arbejdsbukser til, både klassiske og culotter som erstatning for nogle andre, der er helt slidt op (virkelig til sidste stop og sendt i tekstilgenbrug hos H&M). Dertil et sort bredt bælte til en eksisterende sort silkekimono , så er jeg godt opdateret på arbejdsfronten bukse- og jakkemæssigt.

  Til efteråret skal der måske en ny grå sweater til. Jeg slider helt klart mest bukser og strik op førend jeg slider bluser, t-shirts og jakker op.

  Men derudover er der også kommet en lyseblå stribet silkeskjorte, en lyseblå + en lys grå Acne t-shirt, nogle helt lysegrå og en mørkeblå t-shirts i økologisk bomuld fra Filippa K, samt en gråmønstret silkebluse, en grå kortærmet bluse og en grå sweatshirt i en rigtig god kvalitet ind i garderoben, så jeg kan kombinere de sorte bukser med noget ikke-sort udover de sædvanlige tre lyseblå stribede skjorter og to sorte silkeskjorter, som jeg ellers altid ender i, når jeg skal til møde og som jeg anskaffede mig mellem 2010 og 2013. Jeg har vist en vane med at købe i “hop” eller i “bunker” hvert andet år cirka – som i 2010, 2012 og 2015 .

  Det er allesammen ting, som jeg ved, at jeg kan og vil bruge de næste 5-10 år sammen med de ting, som jeg har købt de sidste 5 år. Helt klart fordi jeg netop ikke slider dem op, da der efterhånden er et godt udvalg af bluser, skjorter og t-shirts, og tillige nogle andre pæne sorte og grå t-shirts til hjemmearbejdsdage.

  Men i modsætning til dig har jeg slet ikke noget problem med oversizetøj, så i tynde perioder sorterer jeg ikke ud, som du har gjort, og i mindre tynde perioder kan jeg stadig passe dem. Lige nu er jeg i en “næsten” tynd periode, så der passer det hele rigtig fint:-)

  • Jeg er vist gået i sort… Sådan går det nogen gange.
   Sort er bare rart, og det passer til alt. Bliver jeg træt af det, kan jeg altid tilføje noget lyst…

   Det lyder som om du har fundet nogle gode ting, igen igen. Det må være dejligt med nye kombinationsmuligheder, og endnu mere variation.

   Jeg har som sådan heller ikke problemer med oversize tøj, men hvis mit tøj bliver så løst at det hænger, eller får mig til at se meget større ud end jeg er, så kan jeg ikke lide at have det på. Det er lidt ærgerligt, for det ville være nemmere hvis jeg havde det godt i mit “gamle” tøj også…

 • Super inspirerende! Jeg har (stadig!!!) ikke fået overblik over min nuværende garderobe, så min planlægning er nærmest ikke eksisterende. Dog kunne jeg mærke, at jeg kom til at mangle et par shorts og en all-around-nederdel, hvilket er mine seneste tilføjelser til garderoben.

  Jeg gad god i gang med Polyvore og Pinterest på samme måde som du bruger det. Men jeg har vist ikke helt fået styr på, hvordan jeg kan bruge det. Og det føles lidt uoverskueligt at sætte sig ind i noget helt nyt – selvom jeg nok burde, da der er uendeligt meget inspiration på de to platforme :-)

  • Jeg bliver altså nødt til at spørge; Hvad føler du at du mangler for at få et overblik?

   Polyvore er klart nemmest når du har lidt mindre. Ellers er det en god ide at starte med et sæt af gangen. Prøv fx. at lav det sæt du har på hver dag den næste måned. På den måde får du samlet de dele af din garderobe som du bruger mest.

   Pinterest handler “bare” om at gemme alle de billeder du godt kan lide. Det nemmeste er at følge nogen som du synes er inspirerende og pin’ne de billeder du bliver fange af…. Thats it :)

  • Manglende overblik betyder, at jeg ikke reelt ved, hvad jeg ejer på beklædningsfronten. Og i høj grad også, hvor meget af det, jeg kan passe (har tabt mig ca. 10 kg og siden taget nogle af dem på igen, så jeg svinger en del i str.). Jeg aner ikke, om jeg virkelig mangler sommertøj, efterårstøj eller er helgarderet til alle sæsoner.

   Jeg kan bare sjældent finde mit tøj inde på Polyvore. Det er nok derfor, jeg ikke får det brugt :-)

  • Det tror jeg at du har ret i Line. Det tager noget tid at få opbygget garderoben, og samlet det du faktisk har.Så vil det nok være nemmere for dig at bruge stylebook som app, der kan du tage billeder af dine ting og lægge dem ind. App’en er ret god til at fjerne baggrunden, så du får gode billeder.

 • Super overblik.
  Min største udfordring var at få en forårsjakke i hus. Eller rettere lavet færdig. Det holdt hårdt, og jeg var ved at gå død i processen men nu har jeg en fin trench-agtig jakke, som var den største mangel i forårs garderoben (Blev nødt til at pille nogle detaljer fra undervejs så det matchede mine evner bedre).
  Nu er det sandalerne der mangler.
  Jeg har ikke planlagt så meget i år, men langt sygdomsforløb har tilført mange gode ting, som jeg nu mere skal lære at inkorporere end at købe mere tror jeg.

  • Ej, hvor fedt. Jeg gad godt have evnerne til at sy sådan noget til mig selv. Jeg overvejer om jeg skal kaste mig ud i en camitop til mig selv, men synes det er “farligt”… Er en kylling. Det er meget nemmere for mig bare at sy noget til ungerne, de er ikke så kritiske.

   Det der med sandaler er SÅ svært. Jeg leder også…

 • Tak for et godt indlæg. Jeg har idag ryddet ud i mit skab. 4 store poser tøj bliver afleveret til genbrug.
  Jeg har et stykke vej endnu, men må tage det lidt af gangen. Nu ser jeg hvor meget jeg får brugt det som er tilbage i skabet.

  • Virkelig sejt Iben!
   TAg det endelig lidt af gangen. Det er godt at give sig selv en lille chok ved virkelig at sortere fra, men det er også godt ikke at fjerne for meget :)

 • Tak!! Jeg blev så inspireret at jeg er kommet i gang med stylebook. Det ser slet ikke så prof ud som hos dig, men overblikket er godt. det bliver jeg helt sikkert glad for, når jeg får mere lagt ind. Det gode er, at lysten til at købe mere af det samme forsvinder. Det giver slet ikke mening med tre ens t-shirts når billederne ligger side om side. Genialt!!

  • Hvor fedt Janne, det synes jeg er super sejt. Hvordan det ser ud er jeg fuldstændig lige meget, så længe du er i gang. Hurra for overblik!

 • Dejlig guide – som altid!

  Jeg er også en af dem, der kommer gennem vinteren i sort og grå nuancer – for så at længes nærmest desperat efter lyst og mønstret, når foråret rammer.

  For mig virker det godt – og tager toppen af shoppetrangen, om ikke andet, så i hvert fald indledningsvist – at pakke hhv sommer- og vintertøj væk, når det ikke er i sæson. På den måde føles det (næsten) som at få nyt tøj, når det bliver tid til at finde kassen frem fra kælderen – og samtidig hænger det ikke og fylder unødvendigt.

  • Det kan jeg kun give dig ret i, det er det gode ved at pakke væk.
   Tak for din kommentar :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *