SHOPPINGLIST

Det her blev vist mit længste indlæg til dato. Det handler om at lave en shoppeliste som faktisk virker, men mest af alt handler indlægget om stilanalyse og garderobesortering. Jeg håber du har mod på at læse det!
Kan du ikke overskue det, og ville du meget hellere have hjælp? – Af mig måske? Så bliver det snart en mulighed, med sådan ægte 1:1 i din garderobe.

Som indledning kan jeg fortælle at jeg har lavet shoppelister i noget der ligner 10 år. Jeg har haft “den uendelige liste” med mange ting på. Jeg har haft “drømmelisten” med alle de sindsygt dyre køb, og jeg har haft den mere realistiske liste. Faktisk har jeg også prøvet at undvære en liste, så jeg vil mene at jeg har prøvet det meste.

I 2014 startede jeg året uden en shoppeliste. Efter nogle år med skærpet fokus på shopping, troede jeg at jeg kunne styre mit forbrug, sådan helt uden at prøve. Desværre endte det ikke helt sådan. Jeg brugte mere end jeg havde lyst til, og jeg lavede en sjat fejlkøb. Netop overforbrug, eller skjult forbrug, og fejlkøb kan en gennemtænkt shoppeliste være med til at minimere. Jeg kan på ingen måde love dig at du pludselig vil gå fra at være impulsshopper til kun at håndplukke de enkelte ting du virkelig har brug for, men jeg kan love dig overblik, ubarmhjertig synlighed og, hvis du følger trinnene i denne guide, et bedre indblik i din egen stil.

Hvis du gerne vil i gang med at lave en shoppeliste som faktisk virker, vil det kræve lidt (eller en del) forberedelse. Det første du skal gøre er at få styr på din stil. Hvad kan du godt lide, hvad kan du ikke lide, og hvad er det helt specifikt som gør et godt outfit for dig? Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil jeg anbefale dig at følge en af de mange guides til stilanalyse. Min favorit er fra Lost in a spotless mind, og jeg har slev lavet den her, og mange gange siden.

Når jeg siger du skal have styr på din stil, så mener jeg det virkelig. Det handler ikke om at “beslutte” hvad du godt kan lide, men om at finde ind til kernen. Din stil kan du ikke forcere. Du kan ikke beslutte dig for at blive tiltrukket af noget bestem, heller ikke selv om du virkelig gene vil. Hvis du forcerer din stil, og ikke mærker ordenligt efter, vil du ende med en stil som ikke er din egen, som ikke er hel, og som sandsynligvis vil føles uægte. Det er ikke en løftet pegefinger, det er en kærlig reminder om at din stil er DIN. Du kan ikke selv bestemme, kun mærke efter, sådan helt nede i maven.


Når du har styr på din stil, eller har et godt udgangspunkt, er det tid til at tage et kig på din garderobe. Der findes rigtig mange måder at gøre det på, men jeg vil personligt råde dig til at starte med en grundig garderobesortering.
Jeg ved godt at der sidder nogen der ude med 500 items stor garderober og tænker – det kan du sagtens sige, for din garderobe er lille bitte. Og helt ærligt, det havde jeg også selv tænkt, hvis det var omvendt. Sagen er dog den at min garderobe også har været kæmpe KÆMPE stor, så jeg ved godt hvor du kommer fra. Jeg ved også at en garderobesortering kan kræve effektivt arbejde en hel weekend, og at du er nødt til at gøre det igen, og igen og igen, fordi det tager tid at sige “farvel” og finde sig selv i sit tøj. Alligevel vil jeg våge at påstå at det er det  hele værd.
Der findes masser af mere eller mindre gode guides der ude. Den, efter min mening, bedste og mest ultimative guide findes i Nina Garcias “Stylestrategy”. Den var mit springbræt, og jeg synes stadig den er fantastisk.
Men i stedet for du skal læse en hel bog inden du kan komme videre, så kommer min hurtige guide lige her. Jeg kunne dvæle meget mere ved hver eneste trin, men jeg tror indlægget bliver langt nok uden…

 1. Tag alt dit tøj ud af skabe, skuffer, kasser på loftet, i kælderen, i din mands skab og hvor du ellers gemmer det. Læg det hele i en stor bunke, helst et sted hvor det kan blive liggende til du er færdig (hvis du skal flytte på det får du bare lyst til at komme det tilbage i skabet).
 2. Prøv alt dit tøj på. JA! du skal tage det på, ikke noget med at snyde. Du skal vurdere følgende fire ting hver gang du tager et stykke tøj på: 1. Sidder det godt? 2. Føles det rart? 3. Passer det til min stil (den fra stilanalysen)? 4. Passer det til resten af min garderobe? – Hvis du kan svare nej til bare ét af de spørgsmål, er det sandsynligvis ikke værd at gemme.
 3. Ud fra de fire spørgsmål oven for skal du sortere dit tøj i følgende bunker: “Gemmes”, “sælges” og “doneres”. Der ud over kan det være en mulighed at have en jeg-er-i-tvivl-bunke, som jeg plejer at kalde “bænken”. Det er der du skal lægge det tøj som ikke føles 100 % rigtigt, men som du heller ikke kan slippe lige nu.
 4. Når du har sorteret det hele, vender du blikket mod “gemmes”-bunken. Hvis du ikke allerede gjorde det da du prøvede tøjet, skal du nu sikre dig at alt er i pæn stand. Det som ikke er, kan du enten reparere, får repareret eller donere. Er det for slidt til at donere kan du aflevere det til stofgenbrug på din lokale genbrugsplads eller i H&M. Ja, stofgenbrug! – Småt brandbart er ikke til stof. stof kan genbruges, og i H&M får du endda 10 % rabat på dit næste køb når du aflevere en pose med stof.
 5. De resterende ting i “gemmes”-bunken skal du skrive på en liste. Sådan en helt fysisk liste med alle dine ting. Selvom du har sorteret en masse fra, kan det virke helt uoverskueligt, men du skal gøre det alligevel. Det vil vise dig hvor meget du allerede ejer, og hvor lidt du sandsynligvis vil få brug for at købe.
 6. De ting som endte i “doneres” eller “sælges” skal du se at komme af med. Jo længere tid de ligger, jo større er chancen for at du fortryder og hiver dem tilbage i garderoben, selvom de slet ikke er noget for dig.
  De ting som endte på “bænken” kan du pakke væk, gerne i en kasse på loftet, i kælderen eller et sted hvor de ikke er inden for rækkevidde. Efter et par måneder kan du finde kassen frem igen, og tage de ting tilbage som du har savnet. Resten kan passende blive solgt eller doneret.
  Selv plejer jeg at skrive en liste med de ting jeg har savet, INDEN jeg åbner kassen. Når først kassen er åbnet kan det være svært ikke at tage det hele tilbage, specielt hvis du er typen som knytter følelser til dit tøj.

Når du har været igennem stilanalysen og garderobesorteringen er der kun 1 skridt tilbage: At lære at bruge din garderobe og arbejde videre med den. Åh gud tænker du måske, men tro mig. Det er al knokleriet værd.
Jeg har lavet en “sådan bruger du din garderobe”-guide, og jeg har kun hørt at den virker. Du finder den lige her, og den hjælpe dig med at bruge det du har, og tilføje de (forhåbentlig få) bindeled som vil gøre din garderobe så meget bedre.

Når du har lavet den sidst øvelse skulle du gerne stå tilbage med følelse af at du ved præcis hvad du mangler. Den der grønne ballonformede nederdel som du havde kig på på udsalg kan stadig friste, men nu ved du om den faktisk passer til din stil og din garderobe. Du ved hvor du skal sætte ind, og du ved formentlig hvad du skal gå efter, om ikke det næste år, så de næste par måneder.

Og Nu skal vi til det, shoppelisten… (måske jeg skulle have delt det her indlæg op i flere?! Suk…)

Det første du skal finde ud af, er hvor meget du vil planlægge. Er et år for lang tid, eller tre måneder bedre? Det er min erfaring at 1 måned af gangen er for lidt. Hvis du vil have en langtidsholdbar garderobe er du nødt til at tænke langsigtet.
For mange er tre måneder passende. De kan følge sæsonerne så det er nemmere at overskue hvad du får brug for til fx. sommer eller forår. Det kan også være det er vigtigt for dig at få de nye vinterstøvler med på listen, og du derfor beslutter at skrive ned for hele året. Hvad der virker for mig, virker måske ikke for dig, og omvendt. Det kræver tid, tålmodighed og sandsynligvis justeringer, at finde ud af hvad der virker for netop dig.

Næste ting du skal overveje er hvordan du gerne vil shoppe. Nogen vælger at købe alt det de mangler op til en ny sæson, mens andre vælger at tage det én ting af gangen. Selv er jeg mest til én af gangen-metoden. Jeg kan godt lide at bruge tid på at implementere tingene i min garderobe før jeg køber mere nyt. Andre kan godt lide at købe op til sæsoner for så behøver de ikke tænke på nye køb før endnu en ny sæson går i gang. Er du glad for at shoppe, vil det med at købe op til sæsonen nok være svært for dig, det udelukker shopping i tre måneder af gangen og det er ikke alle som synes det er fedt.

Når du har overvejet hvor meget du vil planlægge, og hvornår du vil købe, er du klar. Skriv alt det ned du mangler for den periode du har valgt. Er listen kort er det fint, men er den lang kan det være du er nødt til prioritere. Slå koldt vad i blodet, og brug eventuelt min miniguide forskellen på mangler og “mangler”, så du er sikker på at de ting som er på din liste faktisk er need-to-have og ikke nice-to-have. ( – Selvom forkælelseskøb også er helt okay af og til).

Når din liste er klar, er det på tide at sætte regler op. Hvor mange penge må du bruge? Må du købe det hele? Må du købe det hele NU, eller skal det deles ud på sæsoner eller måneder? Er der regler for hvor du må købe (fx. secondhand) eller hvordan det er lavet (fx. bæredygtigt)?
Tæller alle dine køb med, eller er det okay at købe nye trusser uden det tæller?
Lav dit regelsæt, men hold godt øje med de ting du udelukker. Selv har jeg ikke undertøj og strømper med, men så har jeg til gengæld en regel om at jeg kun må have 12 par trusser, 3 par strømpebukser og 12 par almindelige strømper af gangen. De ting som du ekskludere fra din liste vil have tendens til at formere sig, fordi du ikke har fokus på dem, så pas på.

Og så er du klar! Din shoppeliste er gennemarbejdet og ready for use. Husk på at en shoppeliste er en retningslinie, ikke en facitliste. Du ved ikke hvad fremtiden bringer, så mærke efter, heletiden. Det kan være sindsyg frustrerende at have en lang shoppeliste, og er det tilfældet har du sikkert lyst til at købe det hele lige nu. Jeg tør dog godt sige, klog af skade, at det er endnu mere frustrerende at gå ud og købe alt det du tror du mangler, hvorefter du fortryder inde for et par måneder.
Gør en dyd ud af at jagte den helt rette udgave af det du mangler. Ikke noget med at gå på kompromis. Spørg dig selv “vil jeg bruge den her til den er slidt op, og vil jeg være glad for den så længe?” – Køber du halvhjertet, er svaret sandsynligvis nej.

Og aller sidst. Den der ting du tror du mangler – prøv at undvære den i et par måneder. Måske var det slet ikke så slemt alligevel… Måske har du faktisk slet ikke behovet?

… Okay, er du overlevet? Åh jeg vil gerne have feedback på mit alt for lange indlæg her! 

28 thoughts on “SHOPPINGLIST

 • Ja, jeg er overlevet, haha. Fantastisk indlæg. En dag vil jeg igennem alle dine guides, og heldigvis får jeg en masse tid til foråret :)
  Og så kom jeg til at tænke på, at du måske bruger meget tid på at kigge på nettet efter de ting, som du selv mangler. Jeg synes, det kunne være fedt, hvis du nogle gange ville lave en collage med de ting, du har fundet, for synes selv det er enormt svært at finde f.eks. den perfekte grå t-shirt eller perfekte sorte bukser :-)

  Kh Emma

  • Tak Emma, jeg håber du vil få en hel masse ud af det, hvis du finder tiden.
   Jeg bruger i hvert flad en rum tid, mere end jeg vil være ved tror jeg. Jeg vi rigtig gerne dele min process, jeg har bare haft det lidt ambivalent med det, fordi jeg meget nødigt vil linke til en masse masse masse, som frister andre til at købe noget de ikke har brug for.

   Jeg ser om jeg kan finde en måde at greje det på, for jeg ville elske at lave den slags indlæg.

 • spændende indlæg! Hvad er dine erfaringer med net-shopping vs fysiske butikker?

  • Tak Ida.
   Jeg er stor fan af netshopping, jeg synes det er nemt, og faktisk ser det ud til at det er mine online køb som fungere bedst. Når det er sagt, så ved jeg at jeg kun skal købe fra internetbutikker som er nemme at sende retur til. – Eller købe noget som jeg allerede har prøvet.

   Når alt kommer til alt synes jeg dog også at det er vigtigt at støtte sit lokaleområde, og hvis jeg har mulighed for at købe det jeg ønsker i en butik i min by, så gør jeg det.

 • Fantastisk indlæg! Selvom det prikker lidt til min dårlige samvittighed så motiverer det mig også til at komme i gang. Jeg har den klassiske 80-20 garderobe hvor jeg bruger 20% af mit tøj 80% af tiden og det går ikke.
  Den eneste reelle udfordring er den med at få solgt det som ikke skal beholdes eller doneres. Men det her indlæg er rigtig god motivation :)

  • Uh Kristen, det prikker i mig for at taage fat i sådan en garderobe. Jeg elsker uorden – men kun fordi jeg elsker orden højere, hvis du forstår…

   Måske du skal overveje at få en secondhandbutik til at ordne det for dig?

  • Fedt Mette, og tak.
   Jeg håber du får det gjort. Glem ikke at skrive hvis du gør… :)

 • Virkelig spændende og inspirerende!
  Jeg tror helt sikkert jeg vil prøve at arbejde hen mod en mere grundig gennemgang af hele min garderobe samt på sigt få implementeret en shoppingliste.
  Men der er lang vej for mig så det er babysteps. Lige pt er jeg på at lave liste over mine køb i 2015 og jeg prøver at sige at jeg kun må købe ganske få ting hver måned.
  Og så har jeg simpelthen holdt mig fra alle de lokkende udsalgsmails der er tikket ind i inboxen den sidste måned.
  Ikke nogen grund til at falde for noget der måske reelt ikke er behov for :)

  • Åh Cecilia, du må starte der hvor du kan overskue det…
   Det med udsalgsmails prøver jeg også at holde mig fra. Jeg har afmeldt det meste, det er tidsbesparende, og helt sikkert også en økonomisk fordel.

 • Sikke et fantastisk indlæg og pyt med, at det er langt :-)
  Det er en rigtig god liste og jeg har faktisk prøvet at gøre som du, men alligevel er jeg lidt slem til de der impulskøb. Vi har så mange medier, der frister på den ene eller anden måde.
  Men det er nok et spørgsmål om at stå fast og holde sig til listen :-)
  Lige for tiden har jeg indført shoppe stop.

  God weekend og tak for liste og minde mig om det.

  • Tusind tak for de søde ord. Jeg er glad for at du kan lide det.
   Der er rigtig mange medier som frister, og det er ikke nemt at vælge dem fra.
   Jeg kan heller ikke altid stå fast, men jeg bliver bedre, og en dag, tror jeg det bliver let som en leg.

   Held og lykke med shoppestoppet, og selv tak!

 • Super godt og meget motiverende indlæg. Efter en milliard fejlkøb, tror jeg nok, jeg har styr på stilen, så en sortering må være næste skridt :)

 • Rigtig godt og gennemarbejdet indlæg. Det bliver straks gemt, så det kan hives frem når jeg er klar til at arbejde med min garderobe.

  Tak!
  God weekend :)

 • Et virkelig langt, men virkelig godt indlæg. Jeg vil helt sikkert benytte mange af teknikkerne næste gang jeg skal sortere i min garderobe! :)

  • Forfærdeligt langt, helt sikkert en rekord…
   Jeg håber at teknikkerne kan bruges :)

 • Sikke et godt indlæg! Jeg skal selv igang med at rydde op i min garderobe og starte med at opbygge min “perfekte” garderobe, men jeg vidste ikke, hvor jeg skulle starte!

  • Så har du måske en ide nu?
   Jeg tror ikke rigtig på en perfekt garderobe, men jeg tror generelt ikke på det perfekte. – Og det kommer fra en tidligere perfektionist ;)

 • Skide godt indlæg Trine!!! Og (ja det er sagt før :) ) du har fået sparket en masse shoppe-fornuft ind i min hjerne.
  Godt nok har jeg lang vej igen, men du har fået mig til at indse at der ikke er nogen glæde i, bare at købe hvis man lige finder noget som man synes er pænt. Men mere stoppe op og tænke, ‘mangler jeg overhovedet denne her??’. Dog ved jeg godt at jeg stadig har langt igen, når det kommer til det jeg har nu. En garderobesortering, ville være så dejligt, men indrømmer at bare tanken om det, får mig til at drukne, men det skal dertil også siges, at det er noget som jeg ved, vil give mig ro, den dag det er sket.
  Derudover er jeg desværre også en af dem som knytter følelser til dit tøj. Så nogle af kasserne på loftet (der står 8…!!) indeholder noget af dette.
  Så jeg har endnu et godt stykke vej. Men bare det at jeg har lavet en shoppeliste og mit behov og lysten til at shoppe er blevet mindre og meget mere fokuseret er så dejligt, og du har så meget af æren :)

  DU ER SÅ MEGA SEJ!! OG EN KÆMPE INSPIRATION !!!

  • Tak Ida, jeg er virkelig glad for at du kan finde inspiration i min indlæg…

   … men Ida, OTTE kasser på loftet? Jeg får næsten hjertebanken. Men som du ved har jeg selv været der en gang.
   Jeg håber du finder tiden og motivationen til at gå i krig med projektet.

 • Jeg er så enig og kæmpe fan af hele dit projekt. Og følger spændt med på sidelinjen :) Kh Jane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *