NEED AND “NEED”

Find ud af om du mangler eller “mangler” den ting du drømmer om at købe – se billedet i fuld størrelse HER

Indlægget her ville jeg egentlig have ventet med, men jeg synes det giver god mening at det kommer nu, netop som udsalget bliver skudt i gang. Det er et indlæg som handler om at turde undvære, sige nej og vælge fra. For nogen er det her helt sikkert latterligt, og for andre vil det være nemmest at glemme de overhovedet har læst med…

Jeg er vant til at tænke i behov. Jeg har, som en del mit minimeringsprojekt, tænkt i behov. Jeg tænker Jeg mangler XX til XX fordi XX.

Eksempler: 

 1. Jeg mangler en sort nederdel til mine to farvede toppe fordi de ikke passer til noget.
 2. Jeg mangler en carport til min bil fordi den ældes hurtigere når den altid står ude.
 3. Jeg mangler et sæt sengetøj til at supplere de andre sæt, fordi de skal erstatte hinanden mellem vask.
 4. Jeg mangler et par ankelstøvler med hæl, fordi jeg af og til synes det er rart at have hæle på.
 5. Jeg mangler en kjole som ikke er sort fordi vi skal til bryllup.
 
Okay, tingene sat lidt på spidsen, men ærligt så er det cirka sådan min hjerne arbejder. Når jeg har konstateret at jeg “mangler” noget, har jeg stillet mig selv spørgsmålet: Ejer jeg noget andet jeg kan bruge i stedet? Som oftest er svaret nej.
Tag eksempel A: “Nej, jeg har ikke en anden sort nederdel.”
 
Så spørger jeg, for god orden skyld, mig selv en ekstra gang: Hvorfor har du brug for xx? og af en eller anden grund er det altid ret nemt at argumentere yderligere for at anskaffe noget jeg godt kunne tænke mig. Med eksempel A ville mit svar ca. være følgende: “Det vil være godt for alsidigheden i min garderobe at anskaffe en sort nederdel, for så får jeg flere kombinationsmuligheder. Jeg vil bruge de to toppe meget mere, og på den måde få en mere dynamisk garderobe.”
 

Det jeg netop (og det er ret nyt) er begyndt at sige til mig selv, i stedet, er: Du har et behov som er opstået af noget andet (materielt, en begivenhed ect). Hvad sker der hvis du fjerner det som er årsagen til det nyopståede behov?

Tag igen eksempel A: “Hvis jeg ikke har to farvede toppe har jeg ikke brug for en sort nederdel.” 

Okay så langt så godt. Hvilke konsekvenser vil det have for mig. Vil jeg savne dem?  “Jeg vil nok ikke savne de to toppe. Jeg bruger dem ikke rigtig lige nu fordi de ikke passer til noget, så jeg kan meget vel undvære dem helt uden af savne dem.”

I eksemplet med carporten, vil  svaret helt sikkert være: “Jeg vil savne min bil, og det vil have konsekvenser, for mig selv og resten af familien, som jeg ikke er klar til.” (– Det betyder i midlertid ikke at jeg bare uden videre anskaffer en carport.)

 

…Hvad tror du jeg prøver at sige?

 

I stedet for bare at acceptere at jeg mangler bestemte ting, stiller jeg mig selv en række spørgsmål, prøver at vende situationen:

 1. Ejer jeg noget jeg kan bruge i stedet?
 2. Hvorfor har jeg behov for det her (er det på grund af noget andet materielt/begivenhed)?
 3. Hvor vigtigt er det som har forårsaget behovet?
 

Det 4. spørgsmål, som også er ret væsenligt er “Hvor vigtigt er det for mig at anskaffe den pågældende ting?”

Lad mig stille et eksempel op:

Påstand:“Jeg mangler et par høje hæle”

 1. Ejer jeg noget andet jeg kan bruge i stedet? Nej, jeg har ingen andre højhælede sko.
 2. Hvorfor har jeg behov for et par høje hæle? “Fordi jeg skal brug dem til nytår (og mit nytårsoutfit)”
 3. Hvor vigtigt er nytår (og mit outfit)? “Det er vigtigt for mig at holde nytår og jeg vil gerne gøre noget ekstra ud af mig selv den aften.”
 4. Hvor vigtigt er det for mig at have høje hæle på til nytår? “De vil uden tvivl gøre at jeg føler mig smukkere, men det er faktisk ikke så vigtigt, vi skal være hjemme, og jeg vil nok ikke have sko på hele aftnen” 

Her efter er jeg tilbage ved spørgsmål nummer 1:

 1.  Ejer jeg noget andet jeg kan bruge i stedet for? “Ja, jeg har faktisk et par ballerinaer som godt kan bruges som erstatning, det er ikke det sammen, men det kan gå an”.

Okay, hvad fik jeg ud af det her? 1. det er slet ikke en mulighed at lade være med at holde nytår. 2. Jeg vil gerne være pæn til nytår. Høje hæle er dog ikke en nødvendighed. 3. Jeg har et par sko som jeg kan bruge i stedet for.

Her med, køb af høje hæle udskud på ubestemt tid. Næste gange vi skal til fest må jeg møllen igennem igen, for ja, jeg elsker høje hæle.

– Var udfaldet nu blevet at jeg virkelig gerne ville have høje hæle på til nytår havde 5. spørgsmål været:

Er det høje hæle jeg aller helst vil bruge mine penge på, eller ville jeg får større glæde af noget andet? – Svaret kunne være “Jeg vil faktisk helst have at vi får super lækker mad, så jeg vil hellere bruge pengene på det”, eller “Jeg vil hellere købe den strikkede kjole som vil gøre en forskel i min hverdag og som jeg nærmest vil bo i”…

Endnu en gang vil jeg da være tilbage ved spørgsmål 1: Ejer jeg noget andet jeg kan bruge i stedet…

 
… Det er nemt at overtale sig selv til at købe nyt, det er langt sværere at være rationel og tale sig selv fra det. Med denne metode har jeg talt mig fra en god sjat potentielle køb.
 

Hvordan tænker du når du føler du mangler noget, og tror du denne metode kan ændre på dine prioriteringer?

26 thoughts on “NEED AND “NEED”

 • Uh, nogle gode spørgsmål.
  Hvad hvis man som sådan ikke “mangler” et stykke tøj, men bare virkelig virkelig gerne vil have det?
  F.eks. er der sådan én camelfarvet sweater fra Malene Birger på udsalg, som jeg drømmer om (jeg satser dog på, den rammer 50 % om et par uger og stadig er til at købe).

  Din blog er skøn, Trine <3

  • Haha, så må du jo spørge dig selv om den er vigtig for dig, og om det er den du aller helst vil bruge dine penge på ;)

   – Og netop på grund af den slags lyster blev det altså nu indlægget køn. Kan jeg afværge et enkelt impulskøb eller to er jeg mere en lykkelig.

   … Og tak, lige over !

 • Jeg er egentlig kommet ret langt ift ikke at bilde mig selv ind at jeg mangler noget, for jeg ved at de fleste af de ting jeg falder for er “lyst til at ha”.
  Men derfor rammer det her også plet, ift at huske at stille mig selv spørgsmålet “er det her det jeg har aller mest lyst til at bruge de penge på?”
  Og her er svaret jo tit nej.

  • Tak for din kommentar.
   Jeg er slet ikke i tvivl om at du er kommet rigtig langt, du er sej og har så meget gå-på-mod.

   Selv har jeg helt vildt nemt ved at blive revet med, så indlægget er lige så meget til mig selv, så jeg forsat husker at overveje det hele en ekstra gang.

   Netop det med at bruge pengene på noget andet, redder mig gang på gang, og jeg bliver bedre til at prioritere de ting som jeg faktisk bruger, og ikke de smukke nytårs-stiletter som vil blive brugt et par gange i løbet af året.

 • Tak for et skønt indlæg. På flere måder meget nørdet sat op ( :-) ) men jo også genialt. Jeg vil i hvert fald prøve at stille mig selv de spørgsmål hver gang.

  Tak igen.

  Mvh. Mette

  • Tak Mette, jeg tager det hele som en kompliment (også den nørdede del)…
   – ved godt det kan tage overhånd, men hvem kan stå for et lille flowdiagram ?!

   Jeg håber spørgsmålene kan hjælpe dig, så du får gjort nogle super gode køb i 2015.

  • Det er især den nørdede del, jeg elsker :-) For sådan en antilogiker, som mig, så er det altid rart at kunne forstå et flowdiagram :-)

   Jeg har netop klikket 2 Ganni silkekjoler hjem. Puha begge dyre investeringer (1000 kr. pr stk), men kunne mærke, at det var det jeg manglede. Til gengæld har stillet mig selv dine spørgsmål flere gange de seneste dage. Især til blødt comfy/cozy/hyggetøj, som jeg elsker – jeg har for meget af det, og har derfor heller ikke brug for mere :-)

  • Jeg er rigtig glad for du kan lide det. Jeg har selv en meget skematisk forståelse, så et flowdiagram virkede som den bedste løsning i mit hoved.
   Dejligt du fandt to kjoler du havde brug for, og købt de i stedet for din svaghed ;)

 • SÅ fint indlæg! Jeg fik i hvert fald noget at tænke over ift. mine planer for 2015-listen.

  Kom til at tænke på, da jeg læste indlægget, at jeg af og til ærgrer mig over, at jeg har et par gamle, men pæne stilletter, som jeg ikke får slidt op. Rent visuelt gad jeg nemlig godt have et par nye, men du mindede mig lige om, at jeg aldrig ville kunne retfærdiggøre købet af noget, jeg bruger så lidt. Netop i sådan nogle situationer er det godt at vide, at man har noget, man kan tage frem 3 gange om året og så virker det bare.

  • Tusind tak. Jeg er glad for det gav lidt stof til eftertanke.

   Som du selv kan se i indlægget har jeg også haft et lille sko-dilemma, men det er heldigvis løst nu, og med god mavefornemmelse… Det giver bare så bedre mening at gå efter noget af det som vil gøre en forskel hver dag frem for det som kun vil gøre noget et par gange om året.

 • At være gode gamle Scrooge i en nyere inkarnation betyder, at jeg altid holder mig væk fra ting, som kun skal bruges til særlige festlige lejligheder – har kun købt festtøj som voksen en eneste gang og det var til svigermors bryllup i 1991, og det var så dumt et køb, at jeg ikke har gjort det siden.

  Og det betyder, at jeg er verdens største lyseslukker, fordi jeg altid remser følgeomkostninger op på et evt. køb, hvis der er den slags. Som konsekvens bor vi småt inde i byen, har hverken kolonihave eller bil, og ting kommer kun indenfor døren, hvis de ikke skal have alle deres uindbudte venner i form af følgeomkostninger med;-)

  Måske er det at gå en kende for meget i bakgear:-) Men jeg forstår dit diagram og tanken bag det ret godt.

  • Tak Liselotte.
   Nu synes jeg det er okay at der er plads til nogen ting, og deres følgeomkostninger, specielt hvis de giver igen på den sociale konto. Jeg vil meget gerne bruge penge på hyggespredere (og her mener jeg ikke lysestager) men mere god mad, ferier, og måske endda en kolonihave en dag, hvem ved?! :)

 • Årh den er god Trine – Den er gemt på computeren og vil helt sikkert kommer til at redde mig for mange fejlkøb :)
  Jeg har pt. ikke rigtig nogen metode, men prøver at tænke fornuftigt, men det er altid godt med nogle gode fif :)

 • Jeg synes virkelig, at du lægger lovende fra start med din nye blog! Det er det ene interessante og givende indlæg efter det andet :)

 • Det er et godt indlæg og nogle gode spørgsmål. Jeg gemmer den også lige :-)
  KH Lisbet

 • He he:-)
  Her er grunden til, at jeg ikke(endnu) har købt noget på udsalg. Jeg mangler ærligt ikke tøj. Selvom der er masser af pæne ting, som sikkert kan bruges;-). Måske falder jeg og køber en lille ting eller 2, men lige nu holder jeg mig i skindet;-).
  PS et privat spørgsmål – har du en mail? Jeg har et par spørgsmål vedr. eget domæne:-)

  • Nu har du jo også en ret så lækker garderobe (det er vist ikke første gang jeg siger det).
   Min mail er kontakt@denlillerecessionista.dk – du kan trykke på konvolutten øverst i sitebaren, så skulle den gerne komme frem.

   Men jeg sender dig lige en mail, kan se din i systemet.

 • Kære Trine

  Tak for en række super brugbare indlæg, du sætter en høj standard for den nye blog. Jeg glæder mig meget til at følge dig i 2015 :)

  KH Jane

  • Tusind tak Jane, jeg er glad for at du kan lide hvad du læser!
   – og lige tilbage, jeg glæder mig også rigtig meget til at følge dig i 2015.

 • Super godt :-) Jeg tænker rigtig tit “men mangler jeg det?” Når jeg er ude at shoppe med min søster, stiller jeg hende altid det spørgsmål. Nogle gange elsker hun mig, og andre gange not so much, haha :-) Har faktisk ikke selv shoppet siden mine Ganni vinterstøvler midt november. Forsøger virkelig at undgå udsalg nu her :-)

  • Det er super sejt Louise, både at du udfordre din søster, men også at du selv har holdt 1 1/2 måneds shoppepause!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *